Eylül ayı geldiğinde çoğumuzu eski düzene dönme telaşı sarar hele ki çocuklu aileler de bu duruma bir de, çocukları okul düzenine adapte etme telaşı eklenir. Okulların başladığını dışarı taşmış kırtasiye tezgahlarından, alışveriş merkezlerinin ışıl ışıl vitrinlerinden ya da alışveriş yaptığınız marketin raflarını gezerken hissetmemiş olmanız imkansızdır. Fark etmediyseniz bile pazartesi trafikte gerçeklerle yüzleşirsiniz. Peki sizce kaçımız beslenmenin çocuğun anlama, öğrenme, konsantrasyon hatta uyku düzenine kadar etkisi olabildiğinin farkındayız? Bunun için okulda ya da dershanede yanında taşıyabileceği ve beslenme önerilerine bir göz atın.
- Ekmek arası
Bu madde birazda sizin yaratıcılığınıza kalmış hepinizin bildiği ama bazen birisinin hatırlatmasının iyi olduğu seçenekleriniz şöyle:
-
- Ton balıklı marullu sandviç
- Sote sebzeli tavuk dürüm
- Peynirli mevsim yeşillikli sandviç
- Yumurtalı, rokalı lavaş
- Doğal fıstık ezmeli muzlu krep
- Tatlı işin olmazsa olmazı
Günlük alınması önerilen kalori gereksiniminin %10’unun şekerli besinlerden gelmesinde bir sakınca yoktur. Bu noktada en çok dikkat etmeniz gereken nokta çocuğunuzu rengarenk paketli kek, bisküvi, gofret vb. seçeneklerden uzak tutabilmeniz olacaktır. En basitiyle şöyle düşünün pastanede satılan pasta, kurabiye ya da sütlü tatlı neden paketli seçeneklerin 5-10 misli daha pahalı. Ki bana kalırsa bulduğunuz boş bir zamanda bir muhallebi ya da kek pişirmeniz ona ev sıcaklığı ve huzurunu da hissettirir. Tabi günlük tüketilen miktarları kontrol etmek yine size düşüyor. Unutmayın ona ihtiyacından fazlasını yedirerek ona iyilik değil kötülük yapmış oluyorsunuz.
- Fast food
Yüksek yağlı ve lif değeri düşük besinler artık evde geçirdiği zamanın kat katını dışarda geçiren çocuğunuzun hayatına da girmeye başladı. Uygulanabilecek taktiklerden biri onunla sıklık ya da miktar anlaşması yapmanızdır. Tabi ki arkadaşlarıyla okulda onlar ne yiyiyorsa yiyecek ama bazı günlerde de dershaneye ya da okula ev yapımı ya da güvendiğiniz bir işletmeden satın alınmış hamburger, kıymalı veya kaşarlı poğaça, börek, pide ya da tavuk/hindi etli sandviçini götürmeyi deneyecek. Etkileşebildiğiniz kadarıyla veli toplantıları ya da okul aile birliği ile de konuyu gündeme getirip farkındalık uyandırabilirsiniz.
- İçecekler
Çocukların tükettiği sıvı kaloriler yetişkinlerin alkol alımını abartılması gibi tehlikelidir. Çünkü bunlar çoğunlukla raf ömürleri yılı bulan ve glisemik indeksi yüksek seçeneklerdir. Bu gibi tercihler hareketi de olmayan çocuğun kolaylıkla kilo almasına yol açar. Bu ister meyve suyu, kola, gazoz olsun peşi sıra başka besin alımını da artırır. Günün çoğunu sıra ya da çalışma masasında geçiren bir çocuk için bunların yerine ayran, sade ya da meyveli kefir, süt çeşitleri, meyve dilimli maden suyu ya da mevsim meyvelerinin suyu ya da kendi şekeri ile kaynatılmış komposto, hoşaf olumlu alternatifler olacaktır. İçeceklerini görüntüsünü sevdiği, kolay temizlenebilir tercihen cam şişelerde sunmanız hem hesaplı hem de kabul edilebilir olacaktır.
Birkaç Menü Örneği
Menü örnekleri gün içinde yediği besinlere göre çeşitlendirilmelidir.
Örneğin akşam et, tavuk, balık tüketimi olacaksa okulda sebze, meyve içeriği yoğun besinlerin seçimi daha iyi olur. Besinleri akma, kokma ve çabuk bozulma riski olmayan kaplarda taşıtın.
- Ayran, Sebzeli börek + Taze kuruyemiş, 1 adet esmer galeta, Su
- Süt, Meyveli ve 2 yemek kaşığı fındık ezmeli waffle ya da pankek + Susamlı çubuk kraker, Su
- Ayran, Hamburger, patates, yeşillik + Mevsim meyvesi, Su
- Meyveli kefir, Yulaf unlu ve meyve posası ve suyu eklenmiş kek + Dil peyniri, 1 esmer galeta, Su
- Ayran, Kıymalı poğaça, yeşillik + Dilimlenmiş armut, elma, Su