21. y.y.’da çocuklar gerek ellerinin altındaki internet, gerekse televizyondaki reklamlar ya da markete girdiklerinde etraflarındaki lunapark ışıkları gibi renkli renkli paketler üzerinde sevimli kahramanların gülen suratlarıyla sayısız uyarana maruz kalırlar. Yeniçağın kabusu şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler bir başka adıyla junkfoods ya da Türkçe adıyla çöp yani gereksiz yiyecekler çocukların yetişkinlikteki sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Artık çoğu paketli üründe şeker bile kullanılmıyor. Çünkü mısır şurubu ya da glikoz-früktoz şurupları daha karlı, bozulmaya dirençli ve daha düzgün görünümlü olmasını sağlıyor. İnsan biyokimyasının alışkın olmadığı bu maddeler ya da koruyucu veya tatlandırıcılar üreticilere daha avantajlı geliyor.

AYRICA bu hazır ürünler çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliğini de tetikliyor. Bir yandan sağlıklı besinlerin yerini alırken bir yandan çocuğunuzun şişmanlamasına ve daha az hareket eden mutsuz çocuklar haline getirebiliyor. Peki bu çocuk hiç mi şeker almayacak tabi ki hayır önerilen belli yüzdeler var. Şunu bilmeniz önemli beynin asıl yakıt kaynağı glikoz ve biz glikozu yediğimiz sebze, meyve hatta yoğurttan bile karşılayabiliyoruz.

 

PEKİ, NE YAPMALIYIZ?

 

  • Yemeklerinizi Çocuğunuzla Birlikte Hazırlayın

Bu onun için bir oyun gibi olacaktır. Örneğin sebze ve meyveleri bırakın o yıkasın ya da tencereyi karıştırsın. Böylece siz mutfakta sıkıla sıkıla yemek hazırlarken çocuğunuzda içerde tek başına televizyon izlemez. Sizinle paylaşımının artması konuşması iletişime geçmeniz onun sosyal hayatındaki girişkenliğinin de artmasına imkân sağlayacaktır. Bırakın patatesleri o ezsin ya da yumurtaları o çırpsın veya köftelere o şekil versin ya da cacığın üstünü baharatla o süslesin.

 

  • Tarifler Geliştirin ve Yemeğe İsmini o Versin

Örneğin çok sevdiği bir besinin ağırlıkta olduğu ancak sizin tüketmesini istediğiniz sağlıklı besininde içinde yer aldığı bir karışım; havucu sevmiyorsa ona portakal suyunun içinde verin yada brokoli yediremiyorsanız sütlü brokoli çorbası şeklinde tükettirin veya yemesini istediğiniz sebzelerin üzerine sütlü beşamel sosla kapatıp kamufle edin. Meyveyle arası iyi değilse meyveleri süt yada yoğurt ile blendırdan geçirip 1 kaşık doğal bal ile tatlandırıp buzdolabında dondurun. Bu örnekler sizin ve çocuğunuzun hayal gücüyle bambaşka şeylerde haline de gelebilir.

 

  • Her Gün Yemek Yediğiniz Saat Belli Olsun

Böylece oda yemeğin ne zaman hazır olduğunun bilincinde olur. Aksi takdirde yemek öncesi bir cips ya da dondurma tüketme olasılığı daha yükselir. Çocuklar genelde patatese bayılır ona paketli cipsten daha lezzetli alternatifler yaratabilirsiniz. Sütlü tereyağlı patates püresi, otlu patates topları ya da fırında baharatlı ince patates dilimleri gibi. Bu arada patates ekmek yerine geçen bir besindir. Çocuğunuz yemeklerinizden uzaklaştıysa tariflerinizi ya da pişirme yönteminizi değiştirmek işe yarar bir çözüm olabilir.

 

  • Yemeği mi Beğenmedi?

Tüketmesi için yalvarmayın veya ısrarcı davranmayın sadece bir ısırık almasını önerin ve yemediği besini bir daha ki sefere başka bir tarifin içinde sunun.

 

  • Tüketmediği Bir Besini Belli Bir Zaman Sonra Yeniden Sunun

Unutmayın çocukların damak tadı değişkendir. Daha önce tadıp beğenmediği bir besini bir sonraki seferde beğenip sizi şaşırtabilir. Ona damak tadının sağlıklı seçeneklere yakın şekillenebilmesi için seçeneklerinizi geniş tutun.

 

  • Sakin Kalın

Yeni bir besin deneyip beğenmediğinde şikayet eden tepkiler vermeyin. Hazırladığınızı tüketmek istemediğinde inatlaşmayın ve bunu bir güç gösterisi haline getirmeyin. Eğer bunu bir başkaldırma olarak benimserse birkaç ay yeni bir besin denemeyin. Yemek masasında her şeyin ve herkesin sakin olduğu bir gün tekrardan tesadüfen karşısına çıkarmayı deneyin.

 

  • Onun Rol Modeli Olduğunuzu Unutmayın

Sizi geniş bir çeşitlilikte beslenirken mutlu görmeli. Abartılı ve şişirilmiş tepkiler vermek normal ‘’bu kavrulmuş karnabahar çok lezzetliii, bunu bayılıyorum’’ ‘’Bunu bütün gün yiyebilirim’’ bir yandan da karnınızı ovalayıp inandırıcılığınızı arttırın.

 

  • Kurallar Oluşturmaktan Korkmayın

Akşam yemeğinden sonra veya önce atıştırmalıkları kısıtlayın. Çocuğunuza sınırlar ve kurallar koymak yerine ona sağlıklı beslenme davranışını öğretmeye çalışın böylelikle büyüdükçe kendi seçimlerinde akıllıca kararlar alabilsin. Çocuk beslenmesi yetişkin beslenmesinden farklı kontrol noktaları olduğu için gerek duyuyorsanız bu konuda uzman bir beslenme uzmanından yardım almaktan çekinmeyin. Kurallarda kimi zaman esneklik talep ettiğinde izin verin ancak sıklığına dikkat edin.

 

  • Asla Vazgeçmeyin

Elinde sonunda ailenin kalanı gibi beslenmeye başlayacaktır ve azminiz hedefine ulaşacaktır. Kim bilir belki bir gün üniversiteden tatile geldiğinde size, hadi anne birlikte akşam yemeğini hazırlayalım teklifini sunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanılabilir <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiket ve semboller: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?