Dengeli beslenen kişilerin kronik hastalık ve bulaşıcı hastalık geçirme riski daha düşüktür. Covid-19 salgınına karşı alabileceğimiz temizlik önlemleri bir yana etrafımızdaki salgın tehdidine karşı kalkan vazifesi görecek beslenme önerileri de bir o kadar önemlidir. İhtiyacınız olan vitamin, mineral, diyet lifi, elzem yağ asitleri, protein, antioksidan ve çok daha fazlasını alabilmeniz için çeşitli beslenmelisiniz. Doğal, işlenmemiş, taze gıdaları bir ilaç niyetine vücudunuza sunmalısınız.
Salgının hızlı ölümcül etkisiyle tanıştık. Oysaki fazla kilo, obezite, kalp, felç, şeker hastalığı, belirli kanser türlerinin neden olduğu tablolarda en az salgın kadar yüklü ve kötüdür. Kronik hastalıkların çoğu beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir ya da kontrol altına alınabilirdir. Çok detaya girmeden sizlere önemli noktaları özetleyeceğim.
- Mevsimine göre sebze – meyve, kurubaklagiller (nohut, mercimek, fasulye), taze kuruyemişler, tam tahıllar (bulgur, karabuğday, mısır, darı, yulaf, kahverengi pirinç, patates, tatlı patates), hayvansal kaynaklı besinleri (et, balık, hindi, tavuk, yumurta, süt) yeterli ve dengeli şekilde tüketin.
- Günde 2 kase kadar meyve yaklaşık 4 porsiyon, 2,5 kase sebze yaklaşık 5 porsiyon, 180 g tam tahıl ve 160 g et çeşitleri ve/veya kurubaklagil tüketin. Haftada 1-2 kez kırmızı et, 2-3 kez balık, 2-3 kez hindi-tavuk eti tüketin.
- Atıştırmalık olarak, yüksek yağ, şeker ve tuz içeren seçenekler yerine çiğ sebze (alabaş, havuç, turp, renkli biberler, tere, roka, maydanoz vb.), taze meyveleri tercih edin.
- Vitamin kaybını çoğalttığı için yemeklerinizi çok pişirmeyin.
- Her gün 8-10 bardak su için. Su vücut ısınızı ayarlar, eklemleri yağlar ve esnekliğini destekler, kandaki bileşikleri ve besin öğelerini taşır, oluşan zararlı atıkların uzaklaştırır. Su içmekte zorlanıyorsanız açık çay çeşitleri ya da meyve dilimli suları deneyin.
- Yağ tüketimini abartmayın ve ağırlığı doymamış yağlara (balık, zeytinyağı, kuruyemişler, avokado, keten tohumu, yağlı tohumlar) verin. Etlerdeki görünür yağı, peynir, kaşar, krema, tereyağı, hindistan cevizi yağı doymuş yağlardır.
- İşlenmiş et tüketimi sınırlayın ya da sıklığını azaltın. Çünkü tuz ve yağ içeriği yüksektir.
- Süt ve süt ürünlerinde yağı azaltılmışları tercih edin. Bitkisel süt seçeneklerini de deneyin.
- Dondurulmuş, işlenmiş, margarin ve şeker içeriği yüksek olabilen ürünleri sağlıklı alternatifleri ile değiştirin.
- Tuz alımınızı günlük 5 gramdan az tutun yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar. Şarküteri, pizza, hamburger, soslar, peynir, konserve, turşu, et suyu tabletler ve tuzlanmış kuruyemişlerin sodyum içeriği yüksektir.
Bu noktalara dikkat edebilmeniz için psikolojinizi rahatlatmanız önemli iyi hissetmenizi sağlayacak sevdiğiniz şeylere mutlaka zaman ayırın bu yaptığınız işin kalitesini de arttıracaktır. Yanında iyi hissettiğiniz kişiler ile programlar yapabilir, yürüyebilir, sıcak çayınızı alıp kitap, dergi, internette vakit geçirebilir, evcil hayvanınızla ilgilenebilir ya da daha iyi hissetmenizi sağlayacak dağılmış alanları düzenlenip toparlayabilir sonrada keyfini sürebilirsiniz.