Belki ilk bebeğiniz belki de deneyimlisiniz. Ne olursa olsun vücudunuzun hamilelik öncesi halini hatta bekli ondan da iyisini istiyorsunuz. Bu süreci nasıl lehinize çevireceğinize birlikte göz atalım.

Gebelik öncesi normal kilolarda ve gebelik süresince 12-16 kilo aldığınızı varsayarsam gebelik öncesi formunuza dönmeniz fazla zaman almaz. Tabi aşağıda yer verdiğim maddelere yakın bir beslenme ve yaşam rutinleriniz varsa. Belki de kilolu olarak gebe kaldınız ya da gebelikte fazla kilo aldınız. Bu durumda sağlıklı kilo aralığına inmeniz lohusalık dönemini de içine alınca 1 seneyi bulacaktır.

 

İşte dikkat etmeniz gerekenler noktalar:

 

Mutlaka Emzirin

Yeni doğanın ilk 6 ay ihtiyacı olan tüm gereksinimi annesinin sütünde saklıdır ve bu her anne-çocuk arasında böyledir. Emzirme sayesinde çocuğunuzun ilerde karşılaşabileceği kronik hastalık riskini düşürür. Tamda çocuğunuzun ihtiyacı olan içeriği verip yağdan kilo veriminiz de kolaylaşır. Emzirmek ekstra 500 kalori yakımı demektir. Kilo kaybetme çabalarına girmeniz için bebeğinizin ilk 2 ayını doldurmasını beklemeniz önemli.

 

Hızlı Olmayan Kilo Veriminin Kalıcı Olma Şansı Yüksek

Gebeliğiniz bittiği gibi besin kısıtlaması yapmayı aklınızdan çıkarmalısınız. Emziren çoğu annenin dengeli 2000–2700 kaloriye gereksinimi vardır.

Şöyle düşünün normalde bir kadının sağlıklı kalabilmesi için günlük minimum 1200 kaloriye ihtiyacı varsa ki, çoğunun enerjik olabilmesi ve ruhsal dalgalanmalardan uzak kalabilmesi için 1500–2200 kaloriye ihtiyacı olur. 

Hızlı Kilo Vermenin Kötü Taraflarından Biride çevresel kontaminantlara ek olarak yağlarınızda depolanabilen toksinler kanınızda dolaşıp sütünüzle bebeğinize geçebilir.

Oysaki 10 günde 1 kilo kayıp sütünüze zarar vermezken sizinde sağlıkla eski formunuza dönmeniz demek olacaktır.

 

Yeni Düzeni Kurarken

  • Beslenmenize kesinlikle vakit ayırın. Dengesiz ve düzensiz öğünler sizin yağ yakmanızı hayal haline getirirken, günlük aktivitenizi ve direncinizi de düşürür. Çoğu anne içinde öğünlerin gün boyu 3 ana öğün olması yerine; 5, 6 küçük ve besleyici değeri yüksek öğünlerin tercih edilmesi hem şekerli besinlere olan isteğin küçülmesine hem de iştahın daha kolay yönetilmesini sağlar.

Birçok çalışma kahvaltı öğününü atlamanın kilo verme planlarınızı sabote edip, güne kötü başlamanıza yol açtığını vurgular.

Amerikalılara ait kilo kontrolü kayıtlarına göre 30 kiloyu başarılı diyet stratejileri ile kaybetmiş ve 5,5 yıl boyunca korumuş olan kişilerin %78 ‘inin kahvaltı etme alışkanlığının olduğu saptamışlardır.

  • Yavaş yemeyi unutmayın böylece yedikleriniz sizi rahatsız etmeden önce doyduğunuzu hissetmiş olursunuz.

 

Seçici Olun

  • Çoğu çalışmanın desteklediği gibi asıl mucizevî olanlar yanı başınızda: süt ve süt ürünleri, tam tahıllı gıdalar, lif içeriği yüksek olan çiğ sebze ve meyveler 
  • Kalsiyum kaynağı süt, yoğurt, kefir sizin için elzem. Kemiklerinizin kalsiyuma, sizinde yağlarınızı azaltmaya ihtiyacınız var.
  • Gün içinde gebelikte olduğu gibi 3 lt su almaya devam. Bu metabolizmanızın hızlanmasına, ve vücudunuzun temizlenmesine yardımcı olacak. 
  •  Bu keyifli dönemde sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi hayatınıza nasıl adapte edebileceğinizin planlarını kurabilirsiniz. İşe bebek arabası itmekle başlayabilirsiniz 🙂
  • Sandviçlerinizin arasına kesinlikle yeşillik, mevsimine göre domates, havuç, turp katabilirsiniz.
  • Tavuk, balık ve etlerin (doğal) yanına pilav, bulgur, makarna yerine biraz da az zeytinyağı ile sotelenmiş sebze eklemeyi deneyin.
  • Yağlar, karbonhidrat ve proteinlerden 2 kat daha fazla kalori içerir. Yarım yağlı süt içmek ya da yiyeceklerinizi daha az yağ kullanılan pişirmeyi deneyin.
  • Tüketilen yağ düşman değil dosttur. Yağlar tokluk süresinin uzamasına ve karbonhidrat krizlerinin önüne geçer. AYRICA sütünüz ile elzem yani dışardan yiyecekler yoluyla alınan yağ asitleri bebeğinize ulaşır. Hala sinir ağları örülen bebeğiniz için bu paha biçilmezdir. Tekli doymamış yağ asitleri burada başrolü oynar. 

 

Bu nedenle zeytinyağı, fındık yağı, zeytin, kuruyemiş, chia, keten tohumu, avokado ve yağlı balık tüketimine önem verin.

  • Doymuş yağlar ise her türlü et, süt ve süt ürünleri ve birçok hazır besinde zaten bulunur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanılabilir <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiket ve semboller: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?