Kan grubu diyetinde vücudun farklı besin maddelerine nasıl tepki verdiğinin kan gruplarımıza göre belirlediği savunulur. Bu teori her kan grubunun kendine özgü bir antijen (vücudun yabancı olarak tanıdığı bir madde) markırı olduğu fikrine dayanır ve bu markır bazı gıdalar ile kötü tepki vererek potansiyel sağlık sorunlarının her türlüsüne yol açabilir.
Ayrıca mide asit ve sindirim enzimleri düzeylerinin kan grubu ile bağlantılı olduğu savunulur. Sonuç olarak, kan türü için özel olarak tasarlanmış bir diyeti takip edenlerin, vücutlarının besinleri daha iyi sindirip emeceği için kilo kaybını sağlayabileceği düşünülür. Hatta bu teori kan gruplarının tarihsel gelişim içinde farklı zamanlarda ortaya çıktığı görüşündedir. Amaçlanan beslenme, bizimle aynı kan grubuna sahip atalarımızın genellikle tükettiklerinden oluşması gerektiği yönündedir.
0 kan grubu ilk bulunan kan grubudur M.Ö. 50.000 yıl civarlarında avcı-toplayıcı atalarımızdan bahsediyoruz. Bu diyeti oluşturan Dr D’Adamo bizim 0 kan gruplu atalarımızın et temelli yüksek proteinli diyet ile hayatta kaldığı görüşünü savunur. Bu nedenle 0 kan grubuna sahip kişilerin 21.yy da da bu tip beslenmeyi takip etmesi gerektiğini söyler.
Daha sonra, M.Ö. 15.000 yıl civarında A kan grubu ortaya çıktı. Bu zamana kadar, atalarımızın avcı-toplama günleri son bulup tarım tipi yaşama geçtiler. A kan grubunun zamanla oluşması, atalarımızın tarımsal vejetaryen tipi beslenmeye geçmesine denk geldi. Bu nedenle A kan grubuna sahip kişilerin günümüzde, vejetaryen tipi beslenmesi gerektiği önerilir.
B kan grubu yaklaşık M.Ö. 10.000 yılları civarında göçebe atalarımız sayesinde gelişti. Onlar kendi çiftliklerini bırakıp sürekli bir yerden bir yere hareket ederek arazileri dolaşmaya başladılar. Sonuç olarak B kan grubu et, süt grubu, tahıllar ve sebzeleri de içine alan çeşitlilikte beslendi.
AB kan grubu ise 1000 yıl önce ortaya çıktı. Bu kan grubu, atalarımız modern zamanlara ayak uydurmayı sağladı. Bunun anlamı AB kan grubu kişilerin hem A grubu hem de B grubunun tükettiklerine uyum sağlayabildikleri anlamını taşır.
Buna göre Kan Gruplarına göre Beslenmeye daha yakından bakalım
0 Kan Grubu
İngiltere’de en yaygın olan kan grubudur. Sindirim sistemimizin eski zamanların yansımasını koruduğunu düşünen bu diyet, 0 kan grubunun avcı-toplayıcı tarzı beslenmeye devam etmesi gerektiğini savunur. Başka bir deyişle et ve balık içeren yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı beslenmenin onlar için iyi olduğu ve süt ürünleri, buğday veya tahılların onlara iyi gelmemektedir.
O kan grubu beslenmesi zeytinyağı, et ve balığı serbestçe içeriyor.
Ilımlı olarak tüketilen besinler yumurta, kabuklu yemişler, tohumlar, bazı sebze ve meyvedir.
Uzak durulması gerekenlerse süt ürünleri, fasulye, tahıl, ekmek, makarna ve pirinçtir.
Ancak tıpkı avcı toplayıcı atalarımızın yaptıkları gibi bolca hareket etmenizi sağlayacak aerobik ve koşma gibi temposu yüksek egzersizler ile gıda alımınızı tamamlamanız gerekli yoksa o miktarda yüksek doymuş yağ alımı kan değerlerinizi altüst edebilir.
A Kan Grubu
İngiltere’de ikinci olarak en sık görülen kan grubudur. Sindirim sistemi bu sefer yerleşik düzene geçmiş olan atalarımızın yaptıklarının yansımasını hatırlayarak tarımsal yaşamın getirisi olan daha çok tahıl, sebze ve az miktarda et tüketecektir.
Yani A kan grubunun vejeteryan tipi beslenmeyi benimseyip süt ve ürünlerinden sakınması gerekecektir.
Bunun anlamı kabuklu yemişler, tohumlar, fasulye, tahıl, makarna, pirinç, meyve ve sebzelerin beslenme listesinde yer alması gerektiği anlamını taşır.
Bu arada yoga, golf gibi sakinleştirici egzersizler bu kan grubu için en uygun olan egzersizler olacaktı.
B Kan Grubu
Sadece her 10 kişiden 1 ‘i bu kan grubunun taşıyıcılarındandır. En az diyet kısıtlaması olan kan grubudur. B tipi atalarımız gezmeye ve keşfetmeye meraklı olduğu için gıdaların her türüne ulaşmayı başardı.
Az sayıda gıdadan kaçınmaları gerekir. Sakınılması gereken tek besin kaynakları işlenmiş ürünlerdir. Kabuklu yemişler ve tohumlar önerilmez.
Egzersiz türü olarak yürüyüş, tenis, yüzme öne çıkar.
AB Kan Grubu
Bu az rastlanan kan grubu A ve B kan gruplarına önerilen tüm besinleri tüketebilir. B grubuna birçok yiyecek serbest bırakılırken A kan grubuna vejetaryen tipi beslenmenin önerilmesi aklınızı karıştırmış olabilir.
Bu nedenle AB grubu için öneriler vejetaryen ağırlıklı beslenme iken çoğu zaman et, balık, süt ve ürünleri de önerilir.
Egzersiz konusuna gelindiğinde orta şiddetli egzersizler ve sakinleştirici etkiye sahip egzersizler önerilir.
Uzman Görüşüne Gelince
Uzmanların genel görüşü bu düşüncelerin bir dayanak noktası olmadığı ve kan grubu ile tükettiğimiz diyet arasında bir bağlantının olmadığıdır. Zaten makaleler arasında gezindiğimde de;
Genel olarak rastladıklarım bağırsak dengemizin özellikle diyet gibi çevresel faktörlerden fazlasıyla etkilendiğidir. Bağırsak sağlığının ana belirleyicileri, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı ve zararlı bakterilerin dengesinin bir sonucudur.
Ancak kan grubu bağırsak florasının temelde ana belirleyicilerindendir. O(-) ve A(+) kan gruplarının diyabete daha yatkın oldukları saptanmıştır. O kan grubu Helicobacter pylori bakterisine maruz kalmaya daha yatkın bulunmuştur.
Bunun yanı sıra Orta Doğu ve Asya’da ortaya çıkan A kan grubunun tarımın başlamasından sonra geliştiği bu nedenle mide asit salgılarının eti sindirmeye 0 kan grubundan daha az etkili olduğu gösterilir.
Bana kalırsa günümüz teknolojisi ışığında vücudun hangi besinlere karşı intoleransı olduğunu bulmak, kilo vermeyi desteklemesi, halsizlik, mod düşüklüğü, ödem, cilt problemleri gibi yakınmaların çözümü olabilir. Bu açıdan gelişmiş testler ile besin intoleranslarının saptanması daha hedef odaklı bir çıkarım olacaktır.