Et yemeden doyduğunu hissetmeyenlere ithaf ettiğim bu yazımda faydalarına geçmeden önce gereğinden fazla miktarda ve sağlıksız pişirme yöntemleriyle tüketilen kırmızı etin yarardan çok zarar verdiğini hatırlatmak isterim. Tavanızı yıkarken de anlıyor olmalısınız. Yüksek sıcaklıkta pişirilen ette oluşan Heterosiklik Aminler (HCA) ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Dünya Kanser Araştırma Fonunun (WCRF) çalışmasında da bahsettiği gibi kolon kanseri oluşumunun başlıca nedenidir. Ancak miktara dikkat ederek bu riskin üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

 

Kırmızı Etteki Yüksek Omega 9, Omega 6 ve Omega 3 İçeriği

Sandığınızın aksine kırmızı et demek kolesterol demek değildir. Kırmızı etin %50 ‘si başka bir deyişle sığır ve kuzu kas içi yağ asitlerinin yarısı doymamış yağ asitlerinden oluşur.

Başlıca omega-9 sonrasında omega-6, omega-3 ve alfa linolenik doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Ilımlı miktarda görünür yağı az tüketilen kırmızı et toplam kolesterol, TG (trigliserit) ve LDL (düşük dansiteli lipoprotein) değerlerinizi düşürür (Beauchesne-Rondeau et al., 2003). Kanın palatelet oranını arttırarak damar tıkanıklığına zemin hazırlamaz (Li et al., 1999).

 

Neden Az Yağlı Kırmızı Et

Balıkta da bulunan faydalı yağ asitlerini kırmızı et de içerir. Kırmızı et içeriğindeki ALA, PUFA, EPA, DPA ve DHA elzem yağ asitleri sayesinde kalp sağlığınızı geliştirir ve korur (Mann et al., 2006; Siddiqui, Harvey, & Zaloga, 2008). Ancak etin bu içeriğe sahip olması için hayvanın otluyor olması gereklidir (Aurousseau, Bauchart, Calichon, Micol,& Priolo, 2004; Enser et al., 1998; French et al., 2000; Ponnampalam, Mann, & Sinclair, 2006). Yani yemle beslenen ne sığırdan kuzudan ne de balıktan bu yararları aynı güçte beklememek gerekir.

 

CLA (Konjuge linoleik asit) Kaynağı

CLA ‘nın asıl kaynağı geviş getiren (inek, koyun, keçi, deve) hayvanların eti ve sütüdür. Konjuge linoleik asitin (CLA) en etkin formu da kırmızı ette bulunur (Chardigny et al., 2008). Faydalı yağ asit içeriğinde olduğu gibi, otlayan hayvanlarda daha yüksek oranda konjuge linoleik asit (CLA) bulunur.

 

CLA (Konjuge linoleik asit) Yararları Nelerdir?

  • Bağışıklık sisteminin daha doğru çalışmasını düzenler (Tricon et al., 2005).
  • Şeker hastalığı (diyabet) riskini düşürür.
  • Obezite riskini azaltır.
  • Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon) riskini düşür.
  • Kanserden korunmaya yardımcıdır.
  • Damar sağlığını geliştirir.

 

Başlıca Protein Kaynağı

100g kırmızı et 20g protein içerir. Aynı enerjinin alındığı yüksek protein, düşük karbonhidrat içerikli diyet ile düşük protein, yüksek karbonhidratlı beslenmenin karşılaştırıldığı çalışmada proteinden daha çok enerji alan grupta daha yüksek kilo kaybı gözlenmiştir (Layman, Clifton, Gannon, Krauss, & Nuttall, 2008;Paddon-Jones, Westman, Mattes, Wolfe, & Astrup, 2008). Çalışmada ayrıca yüksek proteinli diyetin daha uzun süren tokluk hissi sağladığı ve kas doku kaybını engellediği vurgulanmıştır.

 

Kan Basıncını (Tansiyonu) Dengeler

Protein tüketimini ılımlı miktarda kırmızı et ile arttıran bireylerin kan yağlarının dengesi bozulmadan kan basınçlarını düşürdükleri gözlenmiştir (Hodgson et al., 2006). Ilımlı miktar ile demek istediğim bireye göre değişir göreceli olduğu için takip sonucu netleşir.

 

Kırmızı Etin Az Tüketimi Demir Eksikliği Anemisi Nedeni

Demir eksikliği anemisi çocuklar ve genç kadınlar başta olmak üzere dünya çapında görülen en yaygın besin öğesi eksikliğidir (Gibson & Ashwell, 2002). Demir minerali vücudumuzda birçok hücresel işlevde kullanılır. Zaten demir minerali hücrelere oksijen taşıyan hemoglobinin yapıtaşıdır. Eksikliğinde halsizlik ve yorgunluk belirtileri kaçınılmazdır.

 

Kırmızı Et Kuvvetli Bir Bağışıklık Sistemi Demektir

Özetle kırmızı et kaliteli yüksek protein kaynağı olmasının yanında B12 vitamini, çinko, selenyum, B vitaminleri ve A vitaminini de yüksek oranda içerir. Zengin içeriği sayesinde vücudun kendini savunması için ihtiyacı olan hammaddeyi sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanılabilir <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiket ve semboller: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?