Okul dönemi, yetişkinlikte de devam eden ancak büyüme ve gelişmeyi de içine alan 7 – 18 yaş dönemini kapsar. Bu dönem büyüme ve gelişmenin değişen hızlarda devam ettiği enerji dengesini kurarken bazal metabolizma hızı, büyüme, gelişme ve günlük fiziksel aktivite düzeyinin dikkate alınması gereken dönemdir. Yetişkin sağlığında oldukça etkili olan bu dönem, ergenlik öncesi 7-10 yaş (yaklaşık olarak çocuğun boy uzunluğu yılda ortalama 5-6 cm ve kilogramı yılda 2 kilograma, 10 yaşında ise 4 kg varan artışlar gösterir) ve ergenlik dönemi 11-18 yaşı (cinsiyete özgü gelişimin (puberte) başladığı) kapsar.
Ergenlik döneminde gerçekleşen kilo artışları kızlarda daha çok vücut yağ kütlesinde erkeklerde ise daha çok yağsız vücut ağırlığında olmaktadır. Çocuğun beslenmesi ihtiyaçları doğrultusunda yapılmalı ne annenin isteğine nede aile ya da çevrenin baskısına göre ayarlanmalıdır. Büyüme takibinde yaşa ve boya göre ağırlığın izlenmesi daha doğru iken yanlış beslenme alışkanlıklarının olumlular ile yer değiştiresi sağlanmalıdır.
Hedeflenenler:
- Çocuğunuz artık enerji ihtiyacının çoğunu ev dışında tükettiği öğünlerden karşılar. Duruma özgü taktikler geliştirerek çocuğunuza dengeli öğünler hazırlamalısınız. Çocuğunuz bu yaşlarda sabah okula yetişmeye çalışırken kahvaltısını atlamak ancak okuldan döndüğünde ise evde hem gözüne hem de damağına uygun tatlar arayacaktır. Ayrıca bu dönemde daha az sebze ve meyve tüketmeye meyillidirler. Bunun önüne geçebilmek için ara öğünlerinde meyve ana öğünlerinde ise sebze tüketimini göz ardı etmeyin.
- Öğünler atlanmamalı, 3 ana öğün ve 2 ara öğünden sağlanan enerji ihtiyacında doğal besinler tercih edilmelidir.
- Sabah evde kahvaltısını etmiyorsa mutlaka yanına yumurta, peynir, sebze ve kuru yemiş ya da kuru meyve içeren kahvaltısını ekleyin. Kahvaltısını atlaması derslerdeki başarısını olumsuz olarak etkiler.
- Bu dönem besin seçiciliğiyle de baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Az süt içtiğini düşünüyorsanız endişe etmeyin yoğurt, kefir, peynir onun için daha iyi seçenekler. Belki de çocuğunuz süt düşkünü ancak fazla süt çocuğunuzda demir eksikliği anemisine yol açar. Su tüketimini takip edin su ihtiyacı süt içmesiyle ilişkili çıkabilir.
- Demir eksikliği anemisi bu yaş grubunda sık rastlanır. Demir kaynağı olarak en zengin kaynak tavuk ciğerini, haftada bir kez et yerine kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Öğle yemeklerini okulda tüketiyorsa aylık menüsünü kesinlikle edinin bir sonraki ana öğününü düzenlemenize faydası olacaktır.
- Ara öğünlerini yemekten en az 1,5-2 saat sonra yemesine özen gösterin.
- Çok fazla şekerli besin tüketiyorsa ev de sağlıklı seçenekler hazırlayıp, harçlıklarını kontrol altına almanız yardımcı olabilir. Ayrıca şekerli besinleri ödül kaynağı olarak kullanmayın.
- Çocuklar ailesel beslenme alışkanlıklarını kopyalar bu nedenle sizin sofranızda şekerli içecek varsa çocuğunuzda bundan içmek isteyecektir. Hiçbir besleyici değeri olmayan yağlanıp kilo almasına neden olan, uzun vade de ki sağlığını da tehdit eden beslenme alışkanlıklarından uzaklaşın.
- Meyveyi sebzeden daha çok tercih ediyorsa sebze kadar meyve hakkı olduğunu hatırlatın.
- Sebze tüketmeyi sevmiyorsa sebzeyi güveçte ya da çorba içinde tükettirmeyi deneyin.
- Fazla kilolu ve iştahlıysa porsiyon kontrolünü öğrenmesine imkan tanıyın.
- Basit şeker kaynağı besinlerden (çikolata, dondurma, pasta, şekerli içecekler vb.) gelen kalorinin tüm kalori ihtiyacının %10’nunu aşmasına dikkat edin.
- Kullanılan tuzun iyot içeriğini koruması için koyu renkli cam kapta ağzı kapalı olarak kullanın ve tuzu yemeğe pişmesine yakın iken ekleyin ve sofraya tuzluk koymayın.