Hayat bir sınav olsa da yaşamın en taze dönemlerinde bizi hayata hazırlayan sınavlar çoğumuz için 2 periyoda ayrılır. Üniversite sınavı ve diğerleri… Bu dönem beraberinde annelerin fazla mesaisi de demektir.  Çünkü sınav adayının, evde, okulda ya da kursta tam kapasite çalışabilmesi için taze, sağlıklı ve dengeli besinlere ihtiyacı olur.

 

  • Öğünleri Planlayın

Erken başlayan günlerde kimi zaman sağlıklı bir kahvaltı etmekte zorlanırız. Haftanızı planlayın. Sabah kalktığınızda kolin ve sağlıklı yağlar içeren yumurta tüketimi gün içindeki şekerli atıştırmalıkları azaltır. Yumurta ile onlarca leziz kahvaltı çeşidi oluşturabilirsiniz. Sebzeli omlet kolay ve en çok tok tutan alternatiflerdendir. Keten tohumu, çörek otu eklenmiş haşlama yumurta ya da yağsız tavada hazırlanan baharatlı yumurtalı ekmekler göz dolduracaktır. Yumurta kolin sayesinde beyin ve göz sağlığını korur ve anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Çocuklar hep aynı şeyi yemez, kimi sabahlarda yulaf ezmeli taze meyvelerle hazırladığınız şeker eklenmemiş reçel veya tarçınlı yoğurt eklenmiş karışımları seveceklerdir. Çocuklar gerek reklamlar gerekse arkadaş ya da çevresel etkileşim nedeniyle şekerli besinler ile etkileşirler. Çocuğunuzun bu isteğini doğal şeker kaynakları ile karşılarsanız zararlı alternatiflere duyacağı ilgi azalır. Sonuç olarak günlük toplam enerjisinin %10’luk kısmının basit şeker kaynaklarından gelmesinde bir problem yoktur. Sorun şekerin kaynağı ve miktarıdır.

 

  • Kan Şekeri Dengesine Dikkat!

Uzun süreli açlıklar beraberinde sağlıksız besin seçimlerini de getirir. Odaklanabilmek ve dikkatin toplanabilmesi için orta ve düşük glisemik indeksli besinler tercih edilmelidir. Çocuğunuzun ders aralarında yüksek yağ ve şeker içeren paketli ürünler ya da fast food besinler tüketmemesi için yanına sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın ya da sağlıklı seçeneklere nerelerden ulaşabileceklerini öğretin. Kuru meyveler ile kombinlenmiş kuruyemişler ve kefir ideal atıştırmalıklar iken hazırlayacağınız şekeri ve unu azaltılmış tarifler ile çocuğunuzun iştahını yönetebilir gereksiz yağlanmasının önüne geçebilirsiniz. Obez ya da fazla tartılı çocukların kalp damar hastalıkları, yüksek kan basıncı, tip 2 diyabet, insülin direnci ve diş çürükleri riski artar.

 

  • Öğle Yemeklerinin Önemi

Öğle yemeğinin günün en yüksek enerjili öğünü olması uygundur. Günün asıl iş yükünü taşır. Kompleks karbonhidrat ve protein kaynağı besinler içermesi idealdir. Bu nedenle bu öğünlerde haftanın en az 2 günü tercihen taze ya da ton balığı ve yeşilliklerin eklendiği tam tahıllı sandviçler ve C vitamininden zengin meyveler tercih edilmelidir. Değişen günlerde anne köftesi, mevsim yeşillikleri, baharatlı fırın patatesin yanında ayran lezzetli bir seçim olacaktır.

 

  • Su Tüketimi Neden Önemli?

Vücudumuzdaki kimyasal tepkimelerin çoğu sıvı ortamlar aracılığıyla gerçekleşir. Bu nedenle vücudumuzdaki su ne kadar yeterli düzeyde ve taze ise olaylar o denli hızlı ve sorunsuz gerçekleşir. İşlerin doğru ilerleyebilmesi için çocuğunuzun su alımını teşvik edin. Gün içine yayılmış minimum 6 su bardağı su tüketmesi önemlidir.

 

  • Zihinsel Çeviklik İçin

Kan şekerini hızlı yükseltip düşüren çikolata, tatlı ya da şeker eklenmiş içecekler gibi yiyeceklerin tüketiminden sonra bir yorgunluk ve algı düşüklüğü yaşanır. C vitamini, çinko ve E vitamininin beyin sağlığını koruyucu ve geliştirici etkisi vardır. Bu nedenle beslenme düzeninde kabak çekirdeği, ceviz, fındık, kaju vb. kuruyemişler, çilek, böğürtlen, yaban mersini, dut gibi küçük taneli meyveler ve doğal et, balık, tavuk ve kurubaklagil tüketimine önem verilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanılabilir <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiket ve semboller: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?