Gündüzlerin kısalmaya, kıyafetlerin kalınlaşmaya başlaması, soğuk, yağış gibi hava değişiklikleri vücudumuzda da bir takım değişikleri de beraberinde getirir. Bağışıklık sistemi güçlü olamayan kişilerde mevsim geçişleri soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma riskinin artmasına ya da iyileşme süresinin uzamasına neden olur. Peki bağışıklığımızı güçlü tutmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak tek bir besin, vitamin ya da minerale bağlı olarak gerçekleşmez. Çinko, selenyum, demir, bakır, folik asit ve A, B6, C, E ve D vitamini eksikliklerinin bağışıklığı etkilediğine dair kanıtlar vardır. Ancak bağışıklığın gücü bir bütünün ufak parçalarının birbiri içinde ki uyumu sayesinde var olur. Bu değişime uyum sağlamak için beslenme ve hareket rutinlerinizi ayarlamanız önemli.
Mevsimine Uygun Beslen
Yazın daha aktif oluruz ve bunun getirisi olarak da daha çok su içeren meyve, sebze, sıvı ve zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmek isteriz. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ise mevsimin kök sebzeleri gibi daha durağanlaşırız. Mevsimine uygun sebze ve meyvelerle bizlere sunulan besin içerikleri de adeta artan gereksinimlerimize göre farklılaşır.
Diyet
Bağırsak sağlığımız ve bağışıklığımız ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır. Bağırsak sağlığımız bağışıklığımızın %80’ini oluşturur. Prebiyotik ve probiyotik kaynağı besinler bağırsaklarda yararlı bakterilerin dengesini korurlar. Mevsimine uygun sebzelerin et seçenekleriyle en az vitamin, mineral kaybına uğrayarak kendi suyunda pişmesi çeşitliliği sağlarken besleyiciliği de korur. Ana öğün olarak da daha az kalori almanızı sağlayacak doyurucu çorbalar şeklinde tüketmeniz de iyi bir alternatif olabilir. Gereksiz yani fazla alınan kaloriyi vücutta uygun yere yetiştirebilmekle uğraşmayan metabolizmanız, bağışıklık hücrelerini yenilemeye fırsat bulur ve bu sayede vücudun direnci artar.
Uyku
Yeniden yem yeşil çoşkulu halinde açmak için sararıp solan doğa gibi bizlerde uyku ve dinlenmemize gereken önemi vermeliyiz. Bir gece bile az uyuduğumuz veya uyuyamadığımız zaman bağışıklığımız belirgin derecede düşmektedir. Uyku sadece soğuk algınlığı ve gribe karşı direnç geliştirmeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda bizi kanserli tümör hücrelerinden korumak için gerekli olan tutarlı ve sağlam bağışıklık hücrelerinin de oluşturulmasına yardımcı olur.
Hayata bakışınız
Sonbaharda dökülen yapraklar gibi bedeniniz kadar zihninizin de arınmaya ihtiyacı vardır. Çünkü sağlık sadece hastalık olmaması durumu değil fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan iyilik hallerinin bir bütünüdür. Yapıcı olmayan stres ve kötü ruh halinin sağlığa olan olumsuz yansımalarının hepimiz farkındayız. Kendiniz için yapacağınız en iyi şeylerden biri de sizi gereksiz yere strese sokan faktörlerden kurtulmaktır. Ya da stresinizi yönetebilmek adına kabul edilebilir parçalara bölün, planlayın ya da düzene koyun.