Kış mevsimin de azalan güneş ışığı ve soğuyan hava ile birlikte hareketimiz de azalır. İş ev rutinine dönen hayattan ruh halimiz de olumsuz olarak etkilenir. Evde ya da yemekten sonra televizyon karşısında geçirilen zamanın artması ile birlikte kilo artışı da kaçınılmaz olur. Bu olumsuz iç içe geçmiş faktörleri nasıl lehimize çevireceğimize bakalım.
Hormonları Yönetmek Elimizde! Nasıl mı?
Vücutta işleyen her sistem hormonların etkisi altındadır. Günlük hayatta yaptıklarımız, yediklerimiz ile aslında farkında olmadan hormonların çalışma düzenine etki ederiz. Bu etki-tepki mantığı da kilo yönetiminde önemli paya sahiptir. Gelin birkaçına yakından bakalım.
- Bilirsiniz iyi şeyler rahat olduğunuz alanlar da sizi beklemez, siz onu çekip almalısınız. Hava madem soğuk bunu fırsata çevirmeye çalışın. Şöyle ki; kahverengi yağ dokusunu uyaran soğuk hava, vücut ısısının dengede kalması için depo yağları enerji kaynağı olarak kullanarak vücudu ısıtmaya çalışır. Soğuk havada adiponektin ve kahverengi yağ dokusunun uyardığı kaslar, irisin adı verilen salgıyla yağların yanmasını sağlar. Kışın üşüdüğünüzde aklınıza bu fikir gelsin. Bırakın soğuk hava yağları yakmak için sizin yerinize çalışsın.
- Su zaten yağ yakmanız için tüketmeniz gereken eşi benzeri olmayan bir içecek iken günlük su ihtiyacınızın 2 litresini soğuk su olarak tüketmeyi deneyin. Bu sayede yılda 3-7 kilo arasında kilo kaybetmeniz mümkün. Üstelik en güzel su içim sıcaklığı 5 derecedir.
- Proteinler daha zor sindirildiği için sindirim sistemini daha çok çalıştırır. Bu da metabolizmanın daha hızlı dönmesi demektir. Günlük kalori ihtiyacının %30’nu protein içerikli besinlerden sağlamak 1 yılda size 12 kilo kaybettirir. Ancak etkinin görülebilmesi için ne aşırı protein tüketilmeli ne de yetersiz. Proteinli besinler karbonhidrata olan açlığı da azaltır ve tokluğu sağlamlaştırır.
- Günlük öğün düzeninde kahvaltı en önemli öğündür, kahvaltı etmek gün içindeki iştah kontrolünü kolaylaştırır ve gün boyu sürebilen atıştırmalıkların önüne geçer. Ancak güne çok hızlı başlıyor ve kahvaltı edecek rahatlığınız yoksa da kahvaltı atlanır. Kahvaltısız başlanan günün eksileri olduğu gibi artıları da vardır. Gece açlığına kahvaltı eksikliği de eklenince aç kalınan süre uzar. Buda vücudun adrenalin ve büyüme hormonu üretimini uyarır. Yani yağ yakarsınız. Dip not metabolizma her şeye alışır.
- Kas yapımını uyaran ve yağ kitlesinin azalmasını kolaylaştıran büyüme hormonunu doğal yoldan arttırmak için uykunuza önem verin. Büyüme hormonunun %80’ni uyku sırasında üretilir bunun için 7-9 saat aralığında kaliteli uyku gereklidir.
- Kalori alımını yatmadan 2-3 saat önce kesmelisiniz. Böylece vücudunuz siz uyurken besinleri sindirmek ile uğraşmak yerine daha çok büyüme hormonu salgılar. Çünkü insülin yüksek iken büyüme hormonu az üretilir.
- Uzun süreli açlık trigliserit, kan şekeri seviyesi ve fazla kilo gibi kardiyak risk faktörlerini azaltır. Başka bir açıdan bakınca da uzun süreli açlığın vücutta stresi arttırdığı için vücudun yakıt olarak kolesterol üretimini arttırır ve bu da kan lipidlerini yükseltir ancak glikoz yerine enerji için kan yağları kullanılacağı için de insülin direnci ve diyabet görülme riski düşer.
- Dopamin üretiminin yüksek olması da büyüme hormonu salınımını artırır. Dopamin üretimini arttıracak fenilalanin ve tirozin kaynağı doğal tavuk, hindi, balık ve kırmızı et tüketimini önemseyin. Hatta yanına haşlama nohutlu salataları da ekleyerek mutlu olmanızı sağlayan dopamin nörotransmitterinin artmasına daha da katkıda bulunun.