Hücrelerin yapısı yenilen yiyeceklerden beslendiği için tüketilen besinlerin bileşimi tüm vücuda yansımaktadır. En büyük organımız olan ciltte bunların başında gelir. Topikal (vücut yüzeyine) olarak güçlü bir antioksidan kullanmanın cildi sağlıklı ve genç tutmak için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri olduğunu bilsekte, vücudumuz sürekli olarak yapısı yıpranmış olan hücreleri onarmaya ya da yerine yenisini koymaya çalışır. Yani besleyici değeri yüksek besinler ile beslenmemiş bir vücutta yaşlanma belirtileri vücudun gereksinimlerine yakın beslenmiş bir vücuda kıyasla daha erken ortaya çıkar. 

Genel olarak yüksek şekerli bir beslenme, güneş ışınlarına fazla maruz kalmak ve fazla pişirilmiş et çeşitleri tüketimi cilt yaşlanmasını hızlandırır. Yüksek yağlı beslenmek de ciltte oksidatif stresi arttırarak inflamatuar hasar oluşturur. Tabi sağlıklı yağların yeri ayrı. Cilt sağlığını korumada öne çıkan besinlere yakından bakalım.

 

Glutatyon 

O kadar önemli ki vücudumuzun her hücresinde var. En güçlü antioksidanlardan üstelik diyet ile arttırılabilir. Vücudumuz glutatyonu doğal olarak sistein, glutamin ve glisin amino asitlerinden üretir. Ancak her şey de olduğu gibi yaşlandıkça üretimi yavaşlar. Glutatyon üretimi için gerekli amino asit yapı taşlarını içeren kükürt içerikli besinler önemlidir. Brokolli, karnabahar, lahana, roka, turp, sarımsak, soğan glutatyonun vejeteryan kaynakları iken hindi, kırmızı et, balık ve tavuk hayvansal kaynaklarıdır.

 

Su içeriği yüksek meyveler

Yediğimiz yiyeceklerden gelen su vücudu içtiğimiz sudan daha etkili nemlendirir. Bu nedenle yazın daha çok meyve ve sebze tüketmek isteriz. Karpuz, çilek, kavun, şeftali, portakal, süt, salatalık, marul, domates, kabak bunlara örnek olarak verilebilir.

 

Melanin arttırıcı besinler

Melanin başlıca cilde, saça ve göze rengini veren maddedir. Melanin bizi güneşin UV ışınlarına karşı ilk koruyandır. Vücudumuz melanini binlerce yıl içinde geliştirdi ve yine uygun besinlerin seçiminde vücudumuz tarafından da üretilebilir. Yeşil yapraklı sebzeler, pancar, çilek, kiraz, yaban mersini gibi koyu renkli meyve ve sebzeler, enginar, bitter çikolata örnek verilebilir.

Tirozin içerikli kırmızı et, yağlı balıklar, tavuk, yumurta, süt, peynir de melanin üretimini teşvik ederek antioksidan kapasiteye destek olur.

Riboflavin de tirozine benzer şekilde hareket eder. Enerji metabolizması ve birçok hücresel işlev için gereklidir. En çok kırmızı et, süt, somon, mantar ve ıspanakta bulunur.

 

A Vitamini

Optimal cilt sağlığı, görünümü ve bütünlüğü için oldukça önemlidir. Çalışmalar retinol yani A vitaminin cilt hücrelerinin yenilenmesi, kolojen üretimi, hücre hasarını ve erken cilt yaşlanmasını önlediğini gösterir. Başlıca A vitamini kaynakları somon, karaciğer, süt ürünleri, yumurta, balık, karides, havuç, domates, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı, eriktir.

Vücudunuza ihtiyacı olan besin öğelerini sunmak her gün sizin elinizde daha iyi seçimler ile kendinize şans verin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kullanılabilir <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiket ve semboller: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?