Covid-19 neredeyse başlangıçtakinden daha tehlikeli bir hal almış durumda alınan tedbirler ve önlemlere karşı bulaş hız kesmeden devam ediyor. Peki dışsal faktörlere karşı önlemlerinizi elinizden geldiğince alsanız da asıl konu bedeninizin yani bağışıklık sisteminizin kuvvetli olmasından geçiyor. Can kayıplarının çoğunluğu sistemik ya da kronik hastalıkların eşlik ettiği bireylerde daha sık görülse de hastalık arkasında ağrazlar bırakabiliyor. Bu nedenle genç veya yaşlı Covid-19’a yakalanmamak için dengeli ve yeterli beslenmek hiç olmadığı kadar önemli.
Bağışıklık sisteminde büyük rollere sahip besin öğelerinden daha zengin beslenmeniz pandeminin size değse de sıyrılıp geçmesi için tüketmeniz gereken besinler şöyle.
A vitamini
Covid-19’dan ilk etkilenen organlar olan akciğer ve bağırsaklar işlevleri gereği daha hassas ve emip absorbe eden yapılardan oluşur. Görevleri gereği çokça reseptöre duyarlı hücreye sahiplerdir. Bu mukozal doku yoğunluğuna sahip organlar için de A vitamini yani beta karoten önemlidir. A vitamini bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan arttırılmış koruma sağlar. Havuç, ton balığı, ıspanak, kabak, kavun, patates, marul, kırmızı dolmalık biberler, greyfurt, brokoli beta karotenden zengin besinlerdir.
C vitamini
Cilt, kan damarları, kemik ve kıkırdak dokuların bütünlüğünü koruması ve onarımı için c vitamini gerekli olan bir vitamindir. Renkli dolmalık ya da çan biberler, lahana, karnabahar, kivi, çilek, bürüksel lahanası, portakal, brokoli, domates, maydanoz, roka yüksek oranda c vitamini içerir.
E vitamini
Aslında yağda çözünebilen 8 vitaminden oluşan bir gruptur. E vitamini hücre zarını ve diğer yağda çözünen dokuları oksidatif stresten kaynaklanan hasarlara karşı korur. Bilimsel çalışmalarda E vitamininin enflamatuar yanıta aracılık etmeye yardımcı olduğunu ve kronik enflamasyondan muzdarip Tip 2 diyabet veya kronik kalp yetmezliği olanlara yardımcı olabildiği gösterilmiştir. En iyi E vitamini kaynakları ay çekirdeği, badem, avokado, alabalık.
Çinko
Vücudumuzda çinkoya bağlı çalışan çok sayıda enzim vardır ve eksikliği bağışıklık yetersizliği ile ilişkilendirilir. Vücudumuz, T lenfositleri adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerini oluşturmak için çinkoyu kullanır. Çinko yara iyileşmesini hızlandırıp, cilt ve mukozal dokuların sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Midye, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri en zengin kaynağı iken sağlıklı pişirilmiş olması önemlidir. Kırmızı et, hindi, tavuk, kabak çekirdeği, kurubaklagiller, süt, peynirde çinko içerir.
Protein
Proteinin yapısında bulunan bazı amino asitler bağışıklık sistemi hücresi olan ve vücudu patojenlere karşı koruyan T hücre işlevleri için gereklidir. Proteinler bağışıklık sistemi hücrelerinin en verimli ve etkili şekilde çalışmasını sağlar. Ancak aşırı ya da fazla değil kararında ve bu standart yetişkinlerde kilogram başına 0.8g ila 0.6g proteindir.