Amerika’ da her yıl yaklaşık 443.000 ölümün ya da her 5 ölümden birinin nedeni olan sigara nikotinin güçlü bağımlılık yapan etkisi nedeniyle bırakması zor olsa da imkansız değildir. Sigaradan kurtuldum derken kişi aşırı atıştırmalar nedeniyle kilo artışıyla da karşı karşıya kalır. British Medical Journal’ da yayınlanan bir meta-analiz raporuna göre sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma oranı eskiye oranla daha yüksektir. Ortalama olarak 1 yılda 6.5 kg. Fakat %16 ‘sının sigarayı bıraktıktan sonra aldığı kiloları kaybettiği görülmüştür. Derleme çalışmada kilo alımının önüne geçen bir ilaç desteği olmadığı ifade edilir. Bupropion, nikotin yerine koyma ve vareniklinin tedavilerini uygulayanların da hiçbir şey kullanmayanlarla aynı oranda kilo aldığı gösterilmiştir. Ancak bireysel kilo yönetim programlarının sigaranın bırakılmasına engel olmadan kilo kaybını sağlayabileceği ifade edilmiştir.
Sigara beyinde açlık merkezini baskıladığı için kişinin bir şeyler yeme isteğini baskılıyor. Fakat çoğunun 20 yıldan fazla süredir sigara içtiği 40.000 kişinin katıldığı çalışmada fazla kilolu veya obez olanların sayısı 24.500 kişiyle daha yüksekti. Dikkat çekici yanı sigara tüketmenin gençler üzerinde onları fazla kilolu olmaktan koruduğu fikrini destekleyen herhangi bir çalışmada yoktur. Sigaranın bırakılması ardından yapılacak en iyi işlerden biri toksinlerden biraz daha uzaklaşmak ve meşguliyet yaratma adına yapmaktan zevk aldığınız bir spora başlamak olabilir. Ya da kendinize bir hobi edinip boşluk duygusunun sizde oluşturabileceği açlık duygusunu baskılayabilirsiniz. Tabi en başında hayatınızda yaptığınız bu büyük değişikliği dengeli ve yeterli beslenmeye önem vermekle taçlandırın.
Birkaç atıştırma önerisi:
- Vücudu toksinlerden arındıran C vitamini içeriği zengin olan çilek, kivi, böğürtlen, yaban mersini, ananas, kavun, karpuz gibi sevdiğiniz meyveleri beslenmenize ekleyin
- Tabi meyvelerin tek başına tüketildiğinde acıktırıcı yönünü baskılamak adına yanında yoğurt, kefir, sütlü bir kahve eklemeniz iyi bir fikir olacaktır.
- İsterseniz sevdiğiniz meyveyi süt grubundan bir besin ve biraz da keten tohumu ya da taze kuruyemişle miksleyebilirsiniz ben kuruyemişleri ayrı öneriyorum.
- Hazırlaması zor geldiyse 110 -125 ml arasındaki hazır meyveli yoğurdu da tüketebilirsiniz içine biraz yulaf ezmesi katmanız tokluk hissini ve süresini de uzatır.
- 1 Türk kahvesi fincanı tuzsuz sevdiğiniz bir kuruyemiş de iyi bir seçenek yanına 3-4 adet yulaflı krakerde ekleyebilirsiniz.
- İsterseniz yulaf unundan kuru meyveler ve meyve suyu ile tatlandırdığınız 1 dilim kekin yanına çayınızı da ekleyebilirsiniz.
Bu seçenekler çok sayıda çeşitlenebilir. Önemlisi sizin önünüze koyacağınız hedef ve o amaca olan bağlılığınız benim amacımsa sizi olabildiğince işin içinde tutmak yani uygulayabileceğiniz sağlıklı menüler önermek.